Nadczynność tarczycy- przyczyny, objawy i porady dietetyczne

Nadczynność tarczycy- przyczyny, objawy i porady dietetyczne

W dzisiejszym artykule opiszemy zaburzenia pracy tarczycy w postaci nadczynności.

Temat chorób tarczycy rozłożyliśmy na dwa osobne posty, ponieważ schorzenia te są swoimi przeciwnościami. Łatwiej będzie więc zapamiętać rozdzielając je na dwa osobne posty:)

Nadczynność tarczycy- przyczyny

Przyczyną złego funkcjonowania tego narządu jest nadprodukcja hormonów trójjodotyroniny (t3) oraz tyroksyny (T4). Ze względu na dużo wyższe stężenie hormonów przekraczających normę dochodzi do przyspieszenia procesów metabolicznych w organizmie.

Jakie są objawy towarzyszące nadczynności tarczycy?

– utrata wagi pomimo braku zmian apetytu oraz kaloryczności posiłków w codziennej diecie
-częste biegunki
-drżenie rąk i nerwowość
-kołatanie serca, duszności
-problemy ze spaniem
-u kobiet zaburzenia miesiączkowania oraz trudność z zajściem w ciąże
-wypadanie włosów
-sucha, poszarzała cera
-uczucie gorąca, zwiększona potliwość
-osłabienie mięśni
-u mężczyzn zmniejszone libido

Pierwsze co zauważymy to zapewne spadek wagi. O ile u osób z nadwagą będzie to dobra wiadomość to u osób szczupłych będzie powodem do niepokoju. Jednak objawów jest wiele i zaburzeń tarczycy nie da się tak po prostu przeoczyć.

Jeżeli Twój stan zdrowia w ostatnim czasie Cię niepokoi warto skonsultować to z lekarzem i wykonać badania laboratoryjne. Lekarz prawdopodobnie skieruje Cię na badanie poziomu TSH oraz tyroksyny (T4). Często zalecane jest też badanie USG tarczycy.

Nadczynność tarczycy- leczenie

Tak jak w przypadku niedoczynności odpowiedni dobór dawek i leków stabilizuje pracę gruczołu tarczycy. Prawidłowa dieta to istotny element terapii.

Co powinno się jeść przy nadczynności tarczycy?

-pełnoziarniste makarony, kasze
-pieczywo razowe
-chude mleko i produkty mleczne
-orzechy brazylijskie, laskowe, włoskie, migdały
-ryby: łosoś, pstrąg , makrela
-owoce i warzywa, warzywa kapustne do spożycia po obróbce termicznej
-oleje roślinne :oliwa z oliwek, olej rzepakowy
-chude mięsa- drób, indyk
-jaja

Z diety należy wykluczyć:

-przetworzoną żywności, produkty typu fast-food
-słodycze
-gazowane i słodzone napoje
-tłuszcze zwierzęce, twarde margaryny
– tłuste , smażone mięsa

W trakcie zaistnienie chorób tarczycy dochodzi do rozwoju ogólnego stanu zapalnego. Organizm jest przeciążony i narządy nie do końca prawidłowo funkcjonują.
Dlatego tak istotne są badania profilaktyczne. Dzięki nim możemy szybko wykryć chorobę i wprowadzić leczenie. Im szybciej wyciszymy stan zapalny tym organizm łatwiej się zregeneruje.

Nasz catering FitPestka Głogów proponuje Ci dietę opartą o niski indeks glikemiczny zawierający produkty o działaniu przeciwzapalnym. Wspomagamy mocno regenerację organizmu, dostarczamy potrzebne makro- i mikroskładniki. Wyciszając stan zapalny pomagamy przywrócić prawidłowy tok szlaków metabolicznych- zarówno obniżając jak i podwyższając ich tempo.
Dieta o niskim IG to dieta spełniająca najnowsze wytyczne Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.

Menu tworzone jest skrupulatnie przez dietetyka, który ma z Tobą kontakt w trakcie trwania diety. Jeżeli nie wiesz jaki rodzaj i kaloryczność będzie dla Ciebie odpowiedni to i tu również służymy pomocą.

Zadbaj o zdrowie razem z FitPestką!