Jak pomóc sobie w walce ze stanem zapalnym?

Jak pomóc sobie w walce ze stanem zapalnym?

Jeżeli śledzicie Nasz profil oraz właśnie tę stronę to zapewne zapoznaliście się z ostatnim wpisem o przewlekłym stanie zapalnym.
Jeżeli jesteś u Nas pierwszy raz to zapraszamy Cię do przeczytania poprzednich postów bloga. Dzięki temu czytając dzisiejszy post będzie wszystko bardziej dla Ciebie zrozumiałe.

Jak już wiecie wiele czynników wpływa na wytworzenie stanu zapalnego. Są to rzeczy, które
w większości z Nas przytrafiają się codziennie. Siedzący tryb życia, spożywanie
przetworzonej żywności, przewlekły stres, palenie papierosów, nadwaga. Mamy nadzieję,
że każdy z Nas ma świadomość jak negatywnie wpływa to na Nasze zdrowie.

Osoby spożywające przetworzone jedzenie lub sięgające po słodkie przekąski w ciągu dnia
mają zaburzoną gospodarkę glukozy oraz insuliny. Produkty te mają wysokie IG (indeks
glikemiczny), po spożyciu którego organizm musi wyprodukować większą ilość insuliny by
uzyskać optymalny poziom glukozy we krwi. Gdy Twoja dieta to głównie gotowe produkty i
przekąski to Twój organizm każdego dnia walczy z nadmiarem produkowanej insuliny.
Insulina jest hormonem prozapalnym, a jej zbyt duże stężenie wpływa na powstanie stanu
zapalnego.
Czy już wiesz dlaczego zdrowa dieta to klucz do sukcesu? Jedząc prawidłowo dostarczamy
wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które są istotne w funkcjonowaniu organizmu.
Jedzenie to nie tylko pozbycie się uczucia głodu, to ODŻYWIANIE organizmu.
Najlepszym rozwiązaniem jest dieta o niskim indeksie glikemicznym.
Dlaczego? Bo takie produkty utrzymują glukozę i insulinę na prawidłowym poziomie. To
mocna tarcza dla stanu zapalnego.

W prezencie od Nas zdradzamy nasz sekretny przepis na rozgrzewającą oraz przeciwzapalną zupę kapuścianą. Mamy nadzieję, że skorzystasz i podzielisz się dalej przepisem.

Zupa kapuściana z pomidorami (bomba witaminowa oraz moc antyoksydantów)
Składniki:
1 kg białej kapusty
1 kg pomidorów malinowych lub pomidory w puszce
200 g cebula
200 g selera naciowego
średni pęczek koperku
300 g czerwona papryka
5 ząbków czosnku
5 łyżek koncentratu pomidorowego
2 litry wody
przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki majeranku, 2 płaskie łyżki
soli, 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego
Przygotowanie:
Poszatkowaną kapustę umieść w dużym, szerokim garnku o pojemności min. 5 l.
Pokrojone warzywa umieść razem w garnku dodaj posiekany koperek, obrane i pokrojone w
plasterki ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i majeranek. Na koniec
wlej jeszcze dwa litry wody i 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu.
Gotuj na małym ogniu do miękkości.
Wszystkiego smacznego!