Hashimoto- czy dieta jest ważna?

Hashimoto- czy dieta jest ważna?

Choroba Hashimoto jest jedną z najbardziej poznanych chorób o podłożu autoimmunologicznym. Według badań cierpi na nią ok 14% populacji na świecie.

Co jest przyczyną choroby?

W tym schorzeniu układ immunologiczny atakuje własne komórki. Organizm produkuje przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej (anty-TPO) oraz przeciw tyreoglobulinie (anty- TG). W konsekwencji na tarczycy pojawiają się nacieki limfocytarne ,a komórki pęcherzykowate zanikają.

Jak powstaje stan zapalny w chorobie Hashimoto?

Hashimoto to choroba należąca do grupy schorzeń o podłożu autoagresji. W trakcie trwania choroby dochodzi do upośledzenia działania układu immunologicznego. Wskutek tego organizm atakuje własne komórki, w przypadku Hashimoto atakowana jest tarczyca, co prowadzi do pojawienia się stanu zapalnego a w konsekwencji przyczynia się to do powstania niedoczynności tarczycy.
Czynnikami, które mogą wpłynąć na pojawienie się choroby są także predyspozycje genetyczne, duży czynnik stresowy, zespół metaboliczny oraz czynniki środowiskowe.

W trakcie trwania choroby pojawia się ogólny stan zapalny, który powinien być pod kontrolą lekarską za pomocą farmakologii oraz właściwej diety.

Jak wygląda leczenie farmakologiczne ?

Leczenie Hashimoto polega na uzupełnianiu niedoborów hormonów za pomocą podawania ich syntetycznych odpowiedników.

Jak powinna wyglądać dieta osób chorujących na Hashimoto?

Przede wszystkim dieta powinna działać przeciwzapalnie. Dzięki obniżeniu stanu zapalnego pacjent zyska lepsze samopoczucie,wyniki a także uniknie zwiększania dawki leków. Odpowiednia dieta pozwoli również na zrzucenie zbędnych kilogramów. Jak już wiadomo z Naszych poprzednich wpisów nadwaga i otyłość to niestety również istotny czynnik wpływający na pojawienie się stanu zapalnego.

Aby utrzymać prawidłową wagę dieta powinna być prawidłowo zbilansowana , a posiłki spożywane w regularnych odstępach. Posiłki powinny być tak skomponowane by poziom indeksu glikemicznego utrzymany był na niskim poziomie. Dzięki temu poziom glukozy oraz insuliny nie zmienia się gwałtownie. W przypadku źle ułożonej diety po posiłku dochodzi do większego wyrzutu insuliny . Przyczyną tego jest zbyt wysoki poziom glukozy po zjedzonym posiłku. Takie działanie obciąża głównie trzustkę ,ale cierpi na tym cały organizm. Przez gwałtowne skoki „cukrów” często dieta kończy się na podjadaniu, najlepiej czegoś słodkiego by wyrównać jego poziom.
Zbyt duża ilość dostarczanych kalorii może przyczynić się do wzrostu stresu oksydacyjnego, który jest czynnikiem inicjującym wiele chorób takich jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca oraz nowotwory.

Dieta przeciwzapalna

To idealny wybór dla osób chorujących na Hashimoto. Jest bogata w składniki, które mają właściwości obniżające czynnik zapalny. Co w takim razie powinno znajdować się na talerzu osób chorujących?
-produkty pełnoziarniste (dobre pieczywo, makarony, kasze)
-chude mięso (kurczak, indyk)
-orzechy i nasiona (orzechy włoskie, migdały, pestki dyni)
– ryby i tłuszcze roślinne ( oliwa z oliwek, olej lniany)
– świeże warzywa i owoce, głównie te które zawierają witaminy C,A,D,E,K oraz witaminy z grupy B

Które produkty należy wykluczyć z diety?

Nic nowego nie napiszemy, jeżeli do grupy czynników prozapalnych zaliczymy przetworzoną żywność typu Fast food, twarde tłuszcze (margaryny), alkohol, słodkie napoje , słodycze , gotowe wyroby cukiernicze i tłuste mięsa.
Nadmiar cukrów w diecie wpływa także na zwiększenie ryzyka pojawienia się cukrzycy czy insulinooporności. Osoby chorujące na Hashimoto są tym ryzykiem bardziej obciążone- ponieważ cytokiny prozapalne oddziałują na receptory insuliny, co może wpłynąć na upośledzenie ich funkcji i rozwój tych chorób.

Co proponuje Ci FitPestka Głogów?

Nasz catering dietetyczny opiera się o dietę o niskim IG. Dzięki odpowiednio skomponowanym posiłkom poziom glukozy i insuliny jest na odpowiednim poziomie. Używamy zamienniki cukrów (ksylitol, erytrol), które zaspokajają ochotę na „coś słodkiego” i są bezpieczne dla osób na diecie.Nasz catering oparty jest o produkty o działaniu przeciwzapalnym. Takie połączenie gwarantuje redukcję wagi oraz zmniejszenie stanu zapalnego. Dzięki temu pacjent ma lepsze samopoczucie a wiele objawów choroby wycisza się.

Proponujemy dietę pudełkową zgodną z najnowszymi wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Dieta dostosowana do pacjenta pod nadzorem dietetyka, który w trakcie trwania diety służy pomocą.
Z cateringiem dietetycznym FitPestka Głogów wygrasz zdrowie !